Linea menú superior
linea menú inferior
Icon Twitter
Icon Facebook

SINOPSIS

Tres noies cantant

A Film About Kids and Music és un documental sobre la Sant Andreu Jazz Band. La jove orquestra, dirigida per Joan Chamorro, reuneix a nens i nenes d'entre 6 i 18 anys al voltant d'un repertori de jazz clàssic que omple els auditoris més importants del país.

La pel·lícula és un viatge guiat pel director de la orquestra, que ens submergeix en el seu mètode d’ensenyament, tant singular com els resultats que genera. Una història que ens farà vibrar amb la posada en escena del talent d’aquests nens i nenes i ens emocionarà a través de totes les sensacions que són capaços de despertar.

En aquest viatge els acompanyen Jesse Davis, Terell Stafford i Wycliffe Gordon, músics nord-americans admirats per tots els amants del jazz que alimenten l’esperit musical de trajectòries tan precoces com la de l’Elsa, que amb només 6 anys toca la trompeta com un àngel.

TRACTAMENT

L'objectiu narratiu que s'ha marcat el director és construir una peça que permeti a l'espectador mirar pel forat del pany, captar el tempo i la naturalesa dels assajos, el funcionament del grup, les hores de sacrifici personal, el caràcter i la personalitat dels nens i, sobretot, el del seu professor, que és el protagonista destacat d'aquesta història.

Pensem en una estructura narrativa on predomini la música, que és el fil conductor del documental i el vehicle que els nostres protagonistes han escollit per comunicar, per expressar-se.

Volem que l'espectador sigui protagonista i narrador d'aquesta història, que tregui les seves pròpies conclusions, que s'encomani de l'atmosfera dels assajos, les classes particulars, l'entorn dels nens, els viatges...

A l'escenari és on els nois i el director mostren la seva màgia i ens captiven. La pel·lícula mostra imatges de dos concerts en llocs emblemàtics de la ciutat de Barcelona -el Palau de la Música i la plaça Catalunya-, acompanyats pels americans Jesse Davis, Terell Stafford i Wycliffe Gordon i consagrats músics locals com Ricard Gili o Esteve Pi.

Joan Chamorro

Joan Chamorro, el director, és l'autèntic epicentre del documental. Volem que la gent sàpiga que aquest fascinant projecte és fruit del seu treball des d'una escola municipal de música i que els nens no han passat cap càsting per formar part de l'orquestra. El documental revela la seva personalitat única i ens permet entendre el seu singular mètode pedagògic

Iscle, Alba, Andrea, Magalí, Elsa, Eva, Edu ... Convivim amb alguns dels membres de l'orquestra. El seu aprenentatge i les seves actituds se'ns revelen a través de l'observació.

NOTES DEL DIRECTOR

I. Necessito expressar la meva admiració per aquesta concentració d’humanitat i talent que m’ha segrestat durant els últims mesos. Parlar de com m’ha enxiquit el repte d’explicar el que només pots palpar quan ho sents a prop. La dificultat de narrar una història que s’escampa al teu voltant, com si es tractés de retenir l’aigua entre els dits.

Energia vital, víscera, tendresa, suor, alegria i, sobretot amor: una paraula que grinyola quan és gratuïta i que en aquest projecte m’ha fet plorar.

Aquests 15 mesos de convivència, m’obliguen a declarar el meu amor incondicional per aquest grup de persones que m’han ajudat a veure la paternitat com un repte, com una oportunitat de redempció, que m’han ajudat a creure en la mirada cristal·lina, a recuperar la innocència com un valor, que m’ha fet voler reviure la infantesa.

Necessito que algú sàpiga que m’he convertit en part del seguici dels que ens rendim davant de tanta virtut i sacrifici… jo i l’equip, que ens hem convertit en ombres paral·leles, hem mirat amb ulls devots seduïts pels quilos i metres de vitalitat i paciència que els nens i el seu mestre són capaços de generar.

II. Al 2009, estava filmant la Sant Andreu en un directe per a la gravació d’un DVD. El concert era al Palau de la Música, estava ple de gom a gom. Quan l’Alba Armengou, que llavors tenia 7 anys, va acabar l’última frase de la tornada de When you’re smiling i va començar a fer sonar la trompeta, el Palau va quedar perplex, el murmuri es va convertir en ovació i jo, amb els ulls plorosos vaig deixar de filmar… en aquell precís instant, vaig entendre la necessitat d’iniciar aquest viatge… la màgica connexió dels nens amb el públic, tot el que donen, el que transmeten, ens obliga a voler veure’n més, a voler tenir més informació que ens permeti respondre aquest tipus de preguntes que et fas quan alguna cosa et fascina.

PROTAGONISTES

Joan Chamorro

JOAN CHAMORRO

Ell és el guru, el visionari que ha invertit el seu temps, el seu esforç, il·lusió i energia perquè aquest projecte s'hagi convertit en realitat. És músic professional i pedagog des de fa més de 20 anys. Ha gravat més de 30 discos amb els músics més importants del jazz mundial. Ha acompanyat en llargues gires a formacions com Manhattan Transfer i músics com Stevie Wonder, Tete Montoliu, Perico Sambeat...

Inicia el projecte Sant Andreu Jazz Band com una assignatura de combo de l'escola de música municipal de Sant Andreu (Barcelona), el 2006, amb només set nens, la majoria d'ells alumnes seus de saxo.

El 2009 decideix gravar un CD / DVD en directe i la seva difusió comença a donar ales i convertir el projecte en una cosa cada vegada més popular.

Alba Armengou

ELS NENS

 • Elsa Armengou (6) – trompeta
 • Alba Armengou (9) – trompeta i veu
 • Alba Esteban (11) – saxo
 • Edu Ferrer (12) – saxo i veu
 • Joan Martí (12) – saxo
 • Max Tato (12) – trombó
 • Carla Motis (13) – guitarra, ukelele i banjo
 • Magalí Datzira (14) – baix i veu
 • Paula Berzal (14) – trombó i veu
 • Andrea Motis (16) – trompeta, saxo i veu
 • Iscle Datzira (16) – saxo
 • Eva Fernández (16) – saxo i veu
 • Jaume Ferrer (16) – saxo
 • Carles Vàzquez (16) – saxo
 • Dani Téllez (16) – trombó
 • Marc Martínez (16) – piano
 • Raúl Castro (17) – trombó i tuba
 • Martí Ibáñez (17) – saxo
 • Pablo Fernández (18) – trompeta
 • Arnau Julià (19) – bateria

Director

Ramón Tort

RAMON TORT

L'Arboç, Catalonia 1975

Director, guionista i productor. Des de 2004 està lligat a la direcció d’audiovisuals i és el fundador del col·lectiu divinoconcepto. La seva activitat professional se centra en la publicitat i la documentació de processos artístics. L’any 2006 decideix centrar-se en la realització de documentals i comença projectes personals amb l’objectiu de trobar un llenguatge propi. Cap a finals de 2010 comença a rodar A Film About Kids & Music. Sant Andreu Jazz Band, després de quedar impressionat per l’orquestra. El 2011 va començar a filmar un documental en dos episodis sobre l’elasticitat i la percepció del temps. Rodades al Marroc i als Estats Units, totes dues parts seran un viatge sensorial i orgànic a través de dues realitats cultural i geogràficament distants i mesurades sota la mateixa mirada: la transhumància a l’Atlas oriental i la vida rural a Texas.

Jesse Davis

JESSE DAVIS
(guest star)

"The jazz community worldwide is gonna thank you one day. What you’ve done is a great service to this music. And from the bottom of my heart, a great service to this music."

És un saxofonista referent del jazz mundial. Nascut a Nova Orleans, és l'hereu natural de Charlie Parker. Actualment viu a Itàlia.

Wycliffe Gordon

WYCLIFFE GORDON (guest star)

“I think it should be documented, and it can be send around the world and say ‘hey, this is what we are doing here’. And the age ranges from six or seven to sixteen or seventeen… we don’t really see that in the USA, and I travelled all over the world… ”

Gordon és un trombonista molt singular. El seu so és realment espectacular. Nascut a Waynesboro, Geòrgia, el 1967, es va introduir a la música de la mà del seu pare Lucius Gordon, un pianista clàssic i professor. Va descobrir el trombó als 12 anys quan el seu germà gran va començar a tocar a la banda del seu institut. Ha rebut el premi a Millor trombonista de l'Any per la Jazz Journalists Association els anys 2012, 2011, 2008, 2007, 2006, 2002 i 2001.

Terell Straford

TERELL STAFFORD (guest star)

“I think it should be documented, and it can be send around the world and say ‘hey, this is what we are doing here’. And the age ranges from six or seven to sixteen or seventeen… we don’t really see that in the USA, and I travelled all over the world… so to document that and send it to different...”

Un dels grans instrumentistes del nostre temps, Stafford va néixer a Miami i va créixer a Chicago i Silver Spring, Maryland. És graduat en Educació Musical per la Universitat de Maryland el 1988 i màster en Música per la Rutgers University el 1993.

DIVINOCONCEPTO

El 2004, el realitzador Ramon Tort inicia un projecte de col·laboracions amb diferents professionals independents del sector audiovisual sota el nom de divinoconcepto. Durant aquests últims anys, han sorgit diferents projectes fruit d'aquestes col·laboracions:

Ficció
2004 - Sota un sistema incoherent d'accions. Curtmetratge. Dirigit per Jordi Casanovas i Ramon Tort. 2008 - Episodi VII. Dirigit per Oliver García.
VIDEODANSA:
2006 - Rec on construction. Curtmetratge. Dirigit per Ramon Tort.
VIDEOCLIP:
2007 - Close your eyes. Barcelona Jazz Orquestra. Dirigit per Ramon Tort.
2009 - El vestit. Els nens eutròfics. Dirigit per Roberto C. Corrales, Oliver García i Ramon Tort.
2010 - Crazy Street. Singing Bridges. Dirigit per Oliver García.
2012 - Hallelujah. Andrea Motis and Joan Chamorro. Dirigit per Ramon Tort.
DOCUMENTAL:
2006 - Hom. Llargmetratge. Dirigit per Ramon Tort.
2007 - Una mar de ciment. Llargmetratge. Dirigit per Ramon Tort y Jordi Cabestany.
2007 - Xicots! Migmetratge. Dirigit per Ramon Tort.
2011 - Ayurveda: la ciencia de la larga vida y la salud. Curtmetratge. Dirigit per Ramon Tort.
2012 - Tamazigh. Llargmetratge. Dirigit per Ramon Tort. (en postproducción)